اخبار مربوط به اعتصاب غذای زندانیان گوانتانامو، چند ماهی است که در برخی رسانههای مستقل به آن پرداخته میشود. اعتصابی که پیش از ماه مبارک رمضان سال جاری آغاز شد و همچنان هم تعدادی از زندانیان گوانتانامو، به این اعتصاب ادامه میدهند.
زندانیان گوانتانامو، به دلیل بازداشت 11 ساله بدون محاکمه و تفهیم اتهام و تنها به جرم "مظنون" بودن به شرکت داشتن یا طراحی عملیات تروریستی بر ضد آمریکا و پس از برخورد اهانتآمیز نظامیان آمریکایی در بازرسی از سلولها و بیاحترامی به قرآنهای زندانیان، تصمیم به اعتصاب غذا گرفتند.
به گزارش آسوشیتدپرس، تعداد اعتصابکنندگان در گوانتانامو در ماه آوریل سال جاری به 130 نفر رسید که مقامات این زندان تمام تلاش خود را برای توقف این اعتصاب به کار بستند اما موفق نشدند.
«شاکر عامر» یکی از اولین زندانیان گوانتانامو است که از 10 سال پیش تا کنون بدون محاکمه، زندانی شده است که اوایل سال 2013 اعتصاب خود را آغاز کرد و تا کنون بیش از 14 کیلو وزن کم کرده است. زندانیان دیگر نیز بدلیل اعتصاب شرایط مشابه و وخیمی دارند.
وخامت حال زندانیان گوانتانامو نه تنها مقامات آمریکایی را به تجدیدنظر در رفتارشانترغیب نکرد، بلکه برای رهایی از این فاجعه انسانی، به روشی روی آوردند که یکی از روشهای شکنجه به شمار میرود.
روش خوراندن اجباری غذا در گوانتانامو
گزارشهای منتشر شده نیز از کاهش وزن خطرناک بسیاری از اعتصابکنندگان در زندان گوانتانامو و تغذیه اجباری آنان از راه بینی حکایت دارند. کمیته بین المللی صلیب سرخ نیز ضمن ابراز نگرانی از سلامت جسمانی اعتصابکنندگان، دیدارهای خود را از زندان افزایش داده است.
گروهی از وکلای زندانیان نیز اعلام کردهاند که نگهبانان گوانتانامو به منظور شکست اعتصاب غذای زندانیان معترض، از تامین آب آشامیدنی اعتصابکنندگان خودداری کرده و دمای اردوگاه را به حد انجماد رساندهاند. این اقدام سلامت زندانیان به شدت در معرض خطر قرار داده است.
در همینحال، شبکه خبری راشاتودی درگزارشی از غذادهی اجباری به زندانیان گوانتانامو، به موضوع شکنجه آنها از طریق خوراندن غذا از راه بینی پرداخته است.
راشاتودی در گزارش خود اشاره میکند که 166 زندانی گوانتانامو از ماه فوریه در شرایط سختی به سر میبرند و به زور به آنها غذا خورانده میشود که این مسئله فشارها بر اوباما برای بستن این زندان را بیشتر کرده است.
براساس این گزارش، 37 نفر از این زندانیان همچنان در اعتصاب غذا به سر میبرند و 46 نفر نیز بدون محاکمه همچنان بازداشت هستند.
راشاتودی در بخش دیگری از این گزارش به هزینههای زندان گوانتانامو برای مالیاتدهندگان آمریکایی اشاره میکند که به ازای هر زندانی گوانتانامو، سالانه 2.7 میلیون دلار از مالیات مردم آمریکا صرف بازداشت غیرقانونی آنان میشود. هزینه سالانه این زندان، 450 میلیون دلار برآورد شده است.
«کارلوس وارنر» وکیل آمریکایی که وکیل بسیاری از این زندانیان بوده است تصریح میکند که این زندانیان در شرایط بسیار بدی قرار دارند و به هیچ امکاناتی از قبیل امکان ارتباط با بیرون از زندان و ... دسترسی ندارند. همچنین گزارشهایی مبنی بر سوءاستفاده جنسی از زندانیان نیز مطرح شده است که تاکنون در مورد آنها تحقیقی انجام نشده است.
زندانیان گوانتانامو 11 سال است که بدون محاکمه و بدون اثبات مجرمیتشان در شرایط بسیار دشوار زندانی هستند و طی این سالها شکنجهها و اهانتهای بسیاری برآنها روا داشته شده است که گاهی، گوشهای از آنها رسانهای شده است و باز در لابهلای اخبار، گم شده است. باراک اوباما در سال 2008 نیز یکی از شعارهای اصلی خود در رقابتهای انتخاباتی را تعطیلی زندان گوانتانامو اعلام کرده بود؛ وعدهای که با گذشت 5 سال، هنوز محقق نشده است.
در سال 2005 نیز زندانیان گوانتانامو دست به اعتصاب غذا زدند که با خوراندن اجباری غذا، مجبور به توقف اعتصاب غذای خود شدند.